Nieuws

Altijd blijven lachen

IMG_6872Het leven volgens een planning is in Iran net zoveel waard als de lokale munteenheid: vrij weinig. Na een redelijk succesvolle visa-run (de ambassades van Nederland, Turkmenistan en China werden aangedaan) waren we op weg naar rust en schoonheid in Esfahan, als we tot de ontdekking komen dat een ruitje van de Feroza is ingetikt en er spullen uit de auto zijn ontvreemd. In plaats van te genieten van het Iraanse landschap zit je dus opeens bij een politiebureau aangifte van diefstal te doen. Hadden we dit niet al eens meegemaakt?

De Tehraanse politie blijkt gelukkig aanzienlijk sneller en praktischer te werken dan die in Tabriz. Wij profiteren hier van: Maarten Jan doet aangifte en Vincent kan in de tussentijd een slotenmaker opzoeken om de met een schroevendraaier bewerkte portieren te voorzien van een nieuw slot. Een nieuw zijruit blijkt lastiger gezien de afwijkende vorm van de Ferozaraampjes die in Iran niet verkrijgbaar blijken te zijn. Op maat snijden is er ook niet bij en dus rijden we nu rond met een inbraak- noch regenbestendige plastic zak voor het raam. Dankzij Koen uit Wormer, Vincent’s oom en de KLM hopen we echter snel een mooi nieuw ruitje in de auto te kunnen monteren. Helaas is kamperen er nu niet meer bij en ook onze kookspullen zijn gestolen. Gelukkig was de gestolen jerrycan meer waard dan de benzine die erin zat, want tanken doe je hier voor 0,30 cent per liter.

De diefstal en de extra tijd in Tehran hebben echter ook weer voordelen. Zo is er in een klap genoeg ruimte voor onze Chinese gids ontstaan, klinkt de muziek beter omdat de tassen niet meer voor de boxen staan en konden we vanochtend de aanvraag voor Chinese visa middels het betere elleboogwerk bij een van de loketten van de Chinese ambassade naar binnen gooien. Zondag zijn deze klaar, maandag zou Turkmenistan er zijn en als Pakistan een beetje meewerkt zou het zomaar kunnen zijn dat we nog redelijk op onze planning zitten. Kunnen we ondanks de volledige focus op het hier en nu ook de toekomst nog een beetje in de gaten houden.

Iran , , , Permalink Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.

10 Reacties

 1. Co de Bree
  Posted 22 september 2009 at 21:31 | Permalink

  Morgen woensdag kunnen we bij Koen uit Wormer het ruitje ophalen, Rob en ik gaan dat ophalen, maar realiseer je dat het ruitje eerstnog uit een bestaande Feroza gedemonteerd moet worden. Op zijn vroegst kan ik het pakket op donderdag aanleveren bij de vrachtafdeling van KLM. Of het dan voor maandag in Teheran is, is afwachten. Het moet dan wel van het vliegveld opgehaald worden! En laten liggen is geen optie, dus….
  succes
  Co

 2. Arrow
  Posted 22 september 2009 at 22:06 | Permalink

  Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen …
  Ik hoop, dat na deze bliksemactie van het duo Co/Rob, de reis helemaal positief wordt vervolgd. Geen garanties voor volgende schades. Komplete motorkappen, assen etc. vallen buiten onze competenties. Geluk en succes!

 3. Posted 22 september 2009 at 23:48 | Permalink

  betekent dit dat jullie toch nog op tijd zijn voor de opening in Sankhu?
  succes met jullie auto en met de rest van de reis, groetjes uit Enkhuizen.

  • Posted 23 september 2009 at 05:30 | Permalink

   Zoals het er nu uitziet gaan we de opening waarschijnlijk niet halen. We zullen een of twee weken later in Sankhu arriveren. Dat hangt af van wat de toekomst voor ons nog in petto heeft. Zoals gezegd, elke vorm van planning is kansloos hier.

 4. Isabel
  Posted 23 september 2009 at 12:41 | Permalink

  Tsjonge jonge, gelukkig worden die diefstallen gecompenseerd door al die warmte, vriendelijkheid en gastvrijheid die jullie ook tegenkomen daar in Iran. Hopen dat het geluk wat meer aan jullie zijde staat vanaf nu. Pas een beetje op jullie zelf!

  Dikke knuf

 5. Koen v. Tiel: Wormer
  Posted 24 september 2009 at 19:13 | Permalink

  Hoi.

  Dinsdag middag werd ik op school gebeld door iemand die een zijruit zocht voor zijn Feroza en die heb ik net toevallig op marktplaats… Oja hij moet wel ff naar Iran. Op het eerste moment dacht ik dat dit een grapje was en dacht er niet teveel over na; EXAMES :D. Later die avond ongeveer 10 min nadat ik me bed lag… ging de telefoon: Halo met de vader van…. Geen grapje dus en met de beste man afgesproken dat hij hem de volgende middag op kon komen halen. Zo gezecht zo gedaan!

  Hopelijk Komt de ruit heel aan en kunnen jullie verder met jullie reis en wat jullie daar ook aan het doen mogen zijn.

  groetjes Koen.

 6. Jantsje Sikma
  Posted 24 september 2009 at 21:54 | Permalink

  Beste heren,

  De afgelopen tijd heb ik jullie wat verwaarloosd, WAT ? Ik heb je nieuwe bijrijder (of is hij misschien hoofdrijder ??) nog niet eens begroet ! Fijn dat je mijn nichtje AJ vervangt, je hebt me veel kopzorgen bespaard, mijn dank is groot !! Jammer, dat ik inmiddels weet dat jullie berooid in Teheran vastzitten, maar zo te zien is voor jullie elke tegenslag een challenge ! Dat zal jullie vast nog wel van pas komen. Ook erg fijn dat jullie geen korte lontjes hebben wanneer jullie staan te kijken hoe je beroofd wordt. Geweldig dat er internet bestaat, zo kom je toch weer aan een ruitje, maar bovenal natuurlijk lof voor die hartelijke mensen die alle moeite doen om zo’n stuk glas in Teheran te krijgen !!!! Onderweg wel even een heel mooi cadeau uitzoeken voor die gulle gevers, nietwaar? Zijn er eigenlijk wel cadeau’s te koop of wordt het een geit ? Een goede voortzetting van de reis toegewenst !!

 7. Marga Oord
  Posted 25 september 2009 at 19:09 | Permalink

  Hallo mannen,
  Inmiddels zijn jullie in mijn achting gestegen als echte mannen! ‘s Nachts banden verwisselen en dan nog het ingeslagen ruitje. Fijn dat er dan vitamine R bestaat. Ongelooflijke mazzelpikken, die man in Wormer had alleen maar het linker ruitje!!! Mijn broer Co en man Rob wilden persee hun namen op de ruit. Hopelijk zijn erg geen corrupte figuren op het vliegveld van Teheran, zodat het een extra duur ruitje dreigt te worden. Hoipelijk kunnen jullie het zondag of maandag afhalen. (PS. heb het ruitje nog wel even schoongemaakt)
  groeten van Marga Oord

 8. Marga Oord
  Posted 25 september 2009 at 19:11 | Permalink

  Hallo mannen,
  Inmiddels zijn jullie in mijn achting gestegen als echte mannen! ‘s Nachts banden verwisselen en dan nog het ingeslagen ruitje. Fijn dat er dan vitamine R bestaat. Ongelooflijke mazzelpikken, die man in Wormer had alleen maar het linker ruitje!!! Mijn broer Co en man Rob wilden persee hun namen op de ruit. Hopelijk zijn erg geen corrupte figuren op het vliegveld van Teheran, zodat het een extra duur ruitje dreigt te worden. Hopelijk kunnen jullie het zondag of maandag afhalen. (PS. heb het ruitje nog wel even schoongemaakt)
  groeten van Marga Oord

 9. Camiel
  Posted 29 september 2009 at 17:19 | Permalink

  Esfahan?

  Het gerucht gaat dat de Dood daar nog wel eens rondwaart – op zoek naar tuinmannen.