Nieuws

Door de bergen naar onze final destination

IMG_7385Onze laatste weken in de auto waren zeker niet de slechtste. Het hooggebergte van Tajikistan en de valleien in Kirgizie hebben een enorme indruk achtergelaten. Als het niet de landschappen waren geweest, zouden de mensen en hun warme welkom daar wel voor zorgen. Aan al het goede komt een eind en we laten de auto achter in Bishkek en gaan met een taxi naar Kazachstan waar onze vlucht naar Delhi vertrekt.

Tajikistan
In Tajikistan slapen we voornamelijk bij mensen thuis. Boven de 4000 meter kunnen de mensen een Albert Heijn om de hoek wel vergeten en dus is de yak onmisbaar. Vlees en melk van de yak om te eten, en poep van de yak om op te koken en de enige ruimte waar het huis uit bestaat mee te verwarmen. Een warme douche zit er niet in, maar er is wel een warmwaterbron in de buurt waar we ons kunnen wassen. Wel even slikken als je het warme water uitmoet en je haar meteen bevriest. De volgende ochtend blijkt niet alleen mijn laptop kapotgevroren, maar ook de motor van de auto is bevroren. Starten gaat moeizaam, maar na een tijdje in de zon en veel gas rijdt hij weer als een zonnetje.
IMG_5688IMG_5690IMG_7304
De Pamir Highway begint in Khorog en is grotendeels op 4 kilometer hoogte. Van Khorog is het ruim 700 kilometer naar Osh in Kirgizie. De Jerrycans zitten vol met benzine, de motor staat lekker vet in z’n olie en de nieuwe schokdempertjes zijn een zegen. Het landschap is onbeschrijfelijk mooi en zeer divers. Wanneer we met de jeep in de sneeuw staan, denken we nog even terug aan de woestijn van Iran waar we toch nog helemaal niet zo lang geleden onze voeten hebben verbrand aan het zand.

Voor dit gebied in Tajikistan heb je een speciaal permit nodig en dat staat natuurlijk keurig in ons paspoort. De diverse controleposten proberen ons desalniettemin geld te ontfutselen, maar in de meeste gevallen weten we de arme dienstplichtigen gunstig te stemmen met snickers, sigaretten en een enkele keer deden condooms ook wonderen als omkoopmiddel. Na het hoogste punt van onze trip (4655m) zijn we echt een goed eind op weg naar Kirgizie en is het tijd om Tajikistan achter ons te laten.
IMG_7406IMG_5724IMG_7343

Kirgizie
Eindelijk ontmoeten we Mira en Angelique in Bishkek na vele tevergeefse pogingen. De avonturiers uit Nederland en hun briljante hippie bus houden ons een paar dagen gezelschap. Verder oostelijk dan het Issyk kul meer gaan we niet en we kamperen op het strand en slapen bij mensen thuis. De hippiebus is voorzien van een stookkachel, dus ik ben als ware hippie op zoek gegaan naar droge poep om ons warm te houden in de bus. In Tajikistan hebben we geleerd hoe briljant je daar vuur mee kunt maken en dat is maar goed ook, want het koelt inmiddels flink af ‘s nachts.

Bishkek is een moderne stad waar we kunnen genieten van het uitgaansleven en lekker eten. Jongeren lopen er hip bij en zelfs de ouderen blijven niet echt heel erg achter. De gezichten kregen in Oost-Tajikistan al wat meer Mongoolse en Chinese trekken, maar dat is hier helemaal overduidelijk. Ik weet nu al dat ik het langzaam zien veranderen van gezichten, landschappen en culturen ga missen, aangezien dat verloren gaat met vliegen. Het is tijd om ons daar op voor te bereiden en als afscheidsritueel ruimen we de auto uit en zoeken onze spullen uit.
PA240012IMG_1149IMG_1210

Via Kazachstan en India naar Kathmandu
Met een visum voor Kirgizie mag je de drie zuidelijke provincies van Kazachstan bezoeken. Een raar verhaal in deze bureaucratische hoek, maar het werd door diverse toonaangevende bronnen bevestigd. In de praktijk blijkt dat Kazachstaanse douaniers erg slecht de memo’s in de kantine lezen over dit soort regelingen. Zowel bij de grens, als bij ons vertrek op het vliegveld van Almaty hebben we weer de superieuren weten te activeren met onze documenten. Na een tijd wachten bleek alles gelukkig in orde en mochten we eindelijk naar India. Maar natuurlijk niet voordat we bij lokale jongeren checken wat zij van de film Borat vinden.

Vincent is al in Delhi geweest en als een ware tourguide laat hij me in een dag oud Delhi, nieuw Delhi en The Red Fort zien. Ik heb maar twee nachten hier, maar ben erg dankbaar voor de kans om te acclimatiseren. Het is bijzonder om ineens hier te zijn en ik mis de auto. Gelukkig is er in Nepal een warm onthaal. Vincent besluit in India wat oude bekenden op te zoeken van zijn Hindi klas voordat hij naar Nepal komt. Mijn verjaardag vier ik in mijn favoriete restaurant in Kathmandu en Anna Janneke neemt me mee naar het Gokharna Forest Resort waar we superdecadent genieten van lekker eten, de jacuzzi, sauna en stoombaden. Het blijft jammer dat we de trip niet hebben kunnen afmaken, maar dit is toch eigenlijk ook lang niet gek.

Kirgizie, Nepal, Tajikistan , , , , , Permalink Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.

8 Reacties

 1. Arrow
  Posted 1 november 2009 at 12:25 | Permalink

  Mooi bericht, prachtige foto’s en een lekkere video. Ik ben weer helemaal “bij”.
  Plezier verder in India en goede reis naar Kathmandu.

 2. Isabel
  Posted 1 november 2009 at 12:57 | Permalink

  Klinkt weer super!

 3. Jantsje Sikma
  Posted 1 november 2009 at 20:02 | Permalink

  Maarten Jan, onze schaamte is groot: nu pas Van Harte Gefliciteerd met je verjaardag !! Na die omzwervingen door onbekende oorden zal Kathmandu wel een beetje als thuis hebben gevoeld. Wat een schitterende foto’s vanuit de laatste landen,wat heerlijk leeg en eindeloos.Ik heb genoten. Ook van Beppe nog de beste verjaarswensen en nog een heel mooie tijd in N. Eigenlijk zijn we wel opgelucht, dat jullie Pakistan niet in konden. Wie weet komt er ooit nog eens een tijd ……..
  Groeten aan jullie alledrie,
  Beppe en Jantsje

 4. Marga Oord
  Posted 1 november 2009 at 21:47 | Permalink

  Wordt weer helmaal blij! Gisteren d opening gezien van Ay Nouk Tan van haar zgn. nieuwe luchtje Anus. was erg leuk. niog veel plezier en geniet nog van India en Nepal

 5. ansje
  Posted 2 november 2009 at 07:24 | Permalink

  Hoi MJ,
  Ook ik ben weer helemaal bij en heb met open mond zitten kijken naar al dat moois wat jullie gezien hebben en op foto’s en film vastgelegd. Mooi,mooi,prachtig,wat een andere wereld;en ooit,ooit,zeker weten,ga ik dat ook zien! Geniet verder en deel het met ons!
  Ansje

 6. oompie Harold
  Posted 2 november 2009 at 22:19 | Permalink

  Jeetje wat een mooie tocht………schitterend en zo hoog. En dat met de auto, wat een super jeepie is het toch geweest. Zonde dat je deze verkocht hebt. Je had hem toch over een half jaar moeten gaan halen en deze tocht nog een keer moeten doen. En wat doen we nu met het sponsor geld………. nu de tocht niet afgelopen is zoals bedoelt was, krijgen we nog compensatie…………hahaha. Ja je zult wel claims krijgen…..hahaha. En krijgen we nog een uitvoerige uitleg waarom er voor geen alternatieve route gekozen is of dat wegens budget overschreiding geen optie was enz enz. Want we worden nu een beetje in het ongewisse gelaten. Of wou die chinees niet te ver met jullie meerijden………… We horen het misschien nog, je hebt nu tenslotte tijd zat om wat te schrijven, ruim 6-7-8?? weken om bij te komen en te relaxen……… Nou geniet ze verder en laat nog wat leuke filmpjes door komen. En vergeet de stickers niet mee terug te nemen……..of blijven die op de auto zitten?? Los ballos, groeten uit Ede namens de fam., oompie Harold

  • Posted 3 november 2009 at 10:32 | Permalink

   Laten staan en ophalen is leuk, maar nu kan ik een nieuwe trip maken in een hele andere hoek van de wereld. Ook niet mis lijkt me?
   De enige alternatieve reisroute is door Tibet en dat was inderdaad financieel onhaalbaar. Deze manier van reizen was al niet bepaald goedkoop en om door Tibet te reizen mag je 4000 euro neerleggen voor al het papierwerk en een gids. Dan komen de benzine, overnachtingen en maaltijden daar nog bij. Niet alleen is dit onredelijk en onhaalbaar, maar de aanvraag kost ook drie maanden en daar waren we dus te laat voor. Wat betreft het videomateriaal kun je Tajikistan nog van ons verwachten. Helaas is mijn camera gestolen in Kirgizie en zul je het dus met de foto’s moeten doen.

   Los Ballos!

 7. Emiel
  Posted 5 november 2009 at 15:52 | Permalink

  En, wat vonden ze nou in Kazachstan van Borat?