Nieuws

Nepalese inburgering

Ik zit hier inmiddels 2 weken, maar voor mijn gevoel is het veel langer. Ik heb al zoveel gezien en gedaan dat ik me zo langzamerhand al thuis begin te voelen. Mijn eerste ‘werk’ week zit er inmiddels op. Daarnaast ben ik deze week weer in Sankhu geweest en heb ik de Immigration Officie van Kathmandu twee keer bezocht…

Om meteen maar te beginnen met het mindere leuke deel van de inburgering: de Immigration Office. Een verschrikkelijk gebouw waar je zo weinig mogelijk tijd wilt doorbrengen. Maar ik moest er wel heen want ik moest mn visum verlengen. Ja nu al ja. Ik had namelijk te weinig geld voor een langer visum toen ik op het vliegveld aan kwam. Ik had Maarten Jan gevraagd hoeveel geld ik nodig had voor een 3 maanden visum en volgens hem moest 20 euro genoeg zijn. Helaas zijn de visum prijzen 3 maanden geleden fors omhoog gegaan, met gevolg dat ik alleen een 15 dagen visum voor dat geld kon kopen. Vandaag liep dat visum af, en dus moest ik naar de Immigration Office. Vrijdag deed ik al mn eerste poging. Bleek de office ineens dicht te zijn. Maar een rukkertje daar zei dat nog wel iets te regelen viel. Uiteindelijk moest ik daar zoveel geld voor betalen, dat ik besloot vandaag maar terug te gaan. Vanochtend ging ik dus vol goede moed om een visum voor 3 maanden te regelen. Bleek dat je alleen een visum voor een maand kon krijgen en dat dit 60 dollar kostte (ter vergelijking: een 3 maanden visum op het vliegveld kost 100 dollar!). Uiteindelijk kon ik wel een drie maanden visum krijgen, maar moest ik daarvoor wel wat extra ‘servicekosten’ betalen. Ach ja, wat kon mij t ook schelen. Alles beter dan nog 2 keer terug te moeten komen op dat kantoor. Uiteindelijk stond ik dus een half uurtje later weer buiten. Heel veel geld armer, maar wel met een visum voor 3 maanden.

Gelukkig doe ik hier ook genoeg leuke dingen! Zo zijn we gisteren met zn 3en naar Sankhu geweest, een dorp net buiten Kathmandu. Daar heb ik alle stoffenwinkeltjes van binnen gezien om uiteindelijk stof voor twee kurta’s te kopen en die ook meteen te laten maken (traditionele kleding). Over een paar weken ga ik die weer ophalen.
Daarnaast is dit weekend het belangrijkste Hindu festival van Nepal begonnen: Dashain. Tijdens Dashain is familie erg belangrijk en daarom reizen hele families door het land om dit festival met elkaar te kunnen vieren. In Kathmandu betekent dit vooral veel verkeer. Ook is Dashain een van de weinige momenten waarop mensen nieuwe kleren kopen (dit was trouwens ook te merken in Sankhu!). Dashain duurt 15 dagen en op de 8ste dag worden er ritueel geiten geofferd. Overal vind je dus al geiten in de stad, klaar om geslacht te worden.

Waar alle Nepalezen vrij hebben vanwege Dashain, werk ik gewoon door, dus morgen zit ik weer van 10 tot 17 op kantoor. Maar mij hoor je niet klagen, what to do in Kathmandu!

Nepal , , , Permalink Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.

5 Reacties

 1. Posted 20 september 2009 at 12:05 | Permalink

  hallo AJ, wij hebben die bureaucratie ook al eens meegemaakt. en je doet er niets aan, want je kan wel kwaad worden, ze doen er niets aan. nog 2 weken en dan reizen we af naar Nepal, we hebben er weer zin in. Succes met alles en geniet van Dasain festival, het grootste festival in Nepal. Met als afsluiting Tihar, maar dan zijn wij er ook al, groetjes uit Enkhuizen en doe ze daar allemaal de groeten.

 2. Isabel
  Posted 20 september 2009 at 12:20 | Permalink

  Wat een gedoe zeg op die immigration office.. Maar van 10 tot 17, dat zijn nog eens toptijden! :) Veel plezier daar Annaatje!

  Xxx + 3 (maanden te gaan)

 3. Posted 21 september 2009 at 09:59 | Permalink

  Annnaaaa, mooi dat je daar lekker aan de slag bent!

 4. Maryse
  Posted 21 september 2009 at 20:08 | Permalink

  Visa perikelen, praat me er niet van! Wijze keus, immigratie kantoren dienen zo veel mogelijk vermeden te worden is mijn ervaring. Doe ik nu in Peru ook ;) Goed dat je je al zo snel thuis voelt daar! Ik vind het trouwens wel een beetje lullig dat je geen vrij hebt, haha, negatieve buitenlander discriminatie!! Gelukkig vind je het zelf niet erg :)

  Geniet ervan! Time flies.

 5. Jantsje Sikma
  Posted 24 september 2009 at 21:40 | Permalink

  Ach, wat herinner ik me dat Office goed, Anna-Janneke. Wij moesten ook verlengen voor we naar het zuiden en naar Pokhara (? schrijf ik het nog goed??) gingen. Helaas, de ambtenaren hielden een pen-down strike. We hebben het voor elkaar gekregen op de eerste verdieping de deputy te spreken en die heeft er voor gezorgd, dat we toch de verlening kregen. Ja, het hoort er gewoon bij, hé.
  Veel plezier en veel leuke contacten toegewenst, AJ,

  gr Jantsje