Nieuws

Vakantie in Nepal

IMG_1617Dashain betekent vakantie! En dat betekende voor mij maandag, tika dag vrij. Sanne (andere vrijwilliger) en ik gingen op bezoek bij een Nepalese familie, maar niet voordat we het weekend daarvoor hadden geholpen in Hamro Gaun, Sankhu.

Afgelopen weekend naar Sankhu. Alle construction workers waren naar huis om Dashain te vieren, dus Eimear (de Ierse vrijwilligster) stond er praktisch alleen voor. Veel van de vrijwilligers waren vertrokken richting Tibet, maar diegenen die in Nepal waren gebleven hebben allen geholpen in Hamro Gaun. Autobanden vullen met cement. Dat hebben we eigenlijk de hele dag gedaan. ‘s Avonds heerlijk op het dak gezeten en naar het plaatselijke restaurantje gegaan om momo’s, buffel en noedels te eten. Op zondag nog de slachting van een geit gezien. Dashain is ook het festival van de slachtingen, wat overal bloed betekent.

Zondag moest ik weer terug omdat ik een “werkafspraak” op skype had (er moest met Nederland gebeld worden). Uiteindelijk is dit feest niet doorgegaan omdat de Internet er uit lag. De Nepalezen hadden besloten dat de Internetservice ‘dicht’ was met Dashain, en zo werd het Internet niet gemaakt. Ook de terugreis naar Kathmandu was een opgave. Er bleken heel wat minder bussen te gaan. Toen we weg wilden was er dus ook geen bus. Maar binnen een minuut kwam er een jeep voorbij die ons wel wilde mee nemen. Typisch Nepal! We werden er wel halverwege weer uitgezet, terwijl er gezegd was dat we een heel stuk verder zouden rijden. Ook typisch Nepal. Uiteindelijk met verschillende busjes een recordtijd van 50 minuten neer gezet.

En toen was het maandag, tika dag. Het idee van de tika dag is dat alle familieleden bij elkaar komen. De oudste man in huis ‘zegent’ de jongeren dan door een tika (rijst met kleurstof) aan te brengen op het voorhoofd. We (Sanne en ik) waren eerder al uitgenodigd door Sanne’s Nepalese salsa danspartner om daar te komen lunchen. Een keer opscheppen was natuurlijk niet genoeg, dus weer lekker veel gegeten. Ook een prachtige tika gekregen. Wat verder opviel in Kathmandu was dat het ontzettend rustig was en dat je gewoon zonder veel moeite over kon steken omdat er bijna geen verkeer was. Na de lunch wilde we nog een foto van onze mooie tika, dus spraken we een willekeurige man aan. Hij begreep alleen niet zo veel van ons Engels, want hij poseerde zelf mooi voor de camera, in plaats van ons op de foto te zetten. Vervolgens probeerde Sanne het nog een keer uit te leggen en gingen de man en ik vervolgens op de foto. Uiteindelijk een riksja man gevraagd, die het wel begreep.

Dashain is morgen weer afgelopen. Veel drukte in Kathmandu dus weer!

Nepal , , , Permalink Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.

6 Reacties

 1. Annemieke
  Posted 3 oktober 2009 at 08:47 | Permalink

  Hai, wat maak je mooie foto’s! Ik krijg er steeds meer zin in! Nog even doorwerken, jij waarschijnlijk ook weer na je dashain en dan zien we elkaar!
  Liefs

 2. Posted 3 oktober 2009 at 11:06 | Permalink

  hallo AJ, leuk he dat Dashain feest? wij zijn de tassen aan het pakken en vertrekken morgen naar Nepal, tot ziens en dat zal wel in het kantoor van Rene worden of Gaia restaurant, tot dan, liefs uit Enkhuizen.

 3. hester en mem
  Posted 3 oktober 2009 at 19:30 | Permalink

  hallo leave atsjonkie!
  leuk die verhalen hoor , ik mis je wel en mem ook
  we zien je graag te gemoed in december.. !!
  dan moeten we snel maar weer es op stap!
  nou veel plezier rustig aan .. Tuuuuten hes en mem

  WE (L) YOUUUU 4 EVER!

 4. Jantsje Sikma
  Posted 3 oktober 2009 at 22:55 | Permalink

  Ha die AJ, Waarom moet er cement in autobanden ? Leuk dat je iets laat weten. Is Kathmandu nog zo smerig van uitlaatgassen ? En heb je er nog steeds de vleesstraat, waar inhet openbaar geslacht wordt ? Ik stop, want ik krijg voortdurend het bericht van de webpagina “We dont know what we have”, en dat vertraagt enorm. Overigens, ik herken veel van wat je beschrijft. Ze zijn wél aardig, hé die nepalezen, ik stop, ik word gek van “We dont know etc.”. liefs, jantsje

 5. Maryse
  Posted 5 oktober 2009 at 02:36 | Permalink

  Ahh toch nog vakantie, lekker hoor! Volgens mij heb je het echt hartstikke naar je zin daar. En als ik de foto’s zie kan ik het helemaal begrijpen, echt super mooi! Geniet er zoveel mogelijk van, want echt, de tijd vliegt. Voor je het weet zit je weer aan de stamppot! X

 6. p.a.s.
  Posted 5 oktober 2009 at 16:49 | Permalink

  test en tuten