Nieuws

Bosnië Hercegovina

Het is even wennen dat zelfs jongeren van onze leeftijd op een bepaalde manier geconfronteerd zijn met de oorlog in Bosnië, waar pas in 1995 een einde aan kwam. De eigenaar van de camping in Mostar vertelt dat de Post Traumatische Stress Stoornis niet echt bestaat in Bosnië en dat ze dus wel wat psychologen zouden kunnen gebruiken in dit land. De campingeigenaar was soldaat tijdens de oorlog en werkte samen met de BBC, waardoor we in Mostar videobeelden konden bewonderen van de vernietiging en wederopbouw van de brug ‘Stari Most’ die Mostar typeert.

Sarajevo is vanaf het moment dat we binnenrijden een opvallend fijne plek met bijzondere contrasten. We moeten allebei aan Marokko denken als we het Arabische gejengel uit de verschillende minaretten horen. Toch is maar 40% van de bevolking moslim, Geert Wilders zou hier prima wat kunnen leren over tolerantie. Wanneer je door het oude Turkse kwartier loopt, krijg je het idee dat je al in Azië bent. De kleine straatjes en winkeltjes gaan echter resoluut over in een moderne stad en dan weet je dat de Hongaren ook een flinke stempel hebben gezet op Sarajevo. We kunnen nog net een dag meepakken van het filmfestival in Sarajevo, wat een speciale lading heeft gekregen na de oorlog. Tijdens de bezetting van Sarajevo is er namelijk een cultureel programma op gang gekomen in de verwoeste schouwburgen ter vermaak van het volk met alle risico’s van dien. Een mooie gelegenheid om het gloednieuwe Cinema complex eens te beoordelen. Of het festival verantwoordelijk was voor de drukte en gezelligheid in de stad die avond blijft de vraag, maar wat mij betreft is Sarajevo energiek, vriendelijk en een absolute aanrader.

Oost-EuropaPermalink Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.

5 Reacties

 1. Frank
  Posted 23 augustus 2009 at 18:56 | Permalink

  MJ&AJ! Een heel typerend verhaal voor een stad die ik ook als een fantastische plek heb ervaren. Ook ik heb mooie verhalen meegekregen over tolerantie, de 3 geloven die naast elkaar leven, heldendaden uit de oorlog, etc. Helaas voor mij destijds geen filmfestival maar ik kan je vertellen dat het ook dan een hele gezellige stad is!

  De kogelgaten overal drukken je met de neus op de feiten, maar de opgewektheid van de mensen zelf maakt een hoop goed!

  Geniet van het avontuur!

  Frank

 2. Posted 23 augustus 2009 at 19:56 | Permalink

  Sarajevo is zeker indrukwekkend. Ben je ook nog naar de Tunnel geweest (of wat daar van over is?). Ik heb wat vrienden uit Bosnië die uit Sarejevo gevlucht zijn en het is bizar om voor te stellen wat zij, zo dichtbij, zo kortgeleden hebben meegemaakt.

  • Posted 29 augustus 2009 at 09:59 | Permalink

   Het was wel het idee om naar de Tunnel te gaan, maar na het historisch museum hadden we wel een redelijke indruk. Hij schijnt bovendien wel redelijk verwoest te zijn en wat er van over is lijkt niet zo boeiend. Ik kom er nog wel eens terug denk ik.

 3. Posted 23 augustus 2009 at 22:22 | Permalink

  hoi MJ en consorten, jullie genieten gelukkg ook van de cultuur van het land en niet alleen maar rijden. liggen jullie wel op schema?
  groetjes uit een warm Holland.

 4. Suus
  Posted 25 augustus 2009 at 12:28 | Permalink

  Hey wereldreizigers,
  Zo te horen weer een indrukwekkend nieuw land gezien. Wat gaan jullie al vlot zeg! Nog steeds heel erg leuk om jullie verhalen te lezen, ik hoop dat het allemaal goed verloopt! Geniet van jullie reis! Groetjes uit Soesterberg!
  xx